Terug naar overzicht

Onderwijsbond vraagt overheid om éénmalige extra storting in ABP

Met een éénmalige extra storting van 25 miljard kan de overheid voorkomen dat de pensioenpremies komende jaren de pan uit zullen rijzen. Ton Rolvink, afgevaardigde namens de Algemene Onderwijsbond (AOb) in het bestuur van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), dringt op zo’n maatregel aan.
Voor de komende acht jaar zijn de pensiooenen nog voldoende gedekt, maar daarna geven de inkomsten onvoldoende dekking voor de verplichtingen. Het ABP zoekt oplossingen in de vorm van premieverhoging, een eenmalige bijdrage van de werkgevers (de overheid) en aanpassing van de indexering van de pensioenen. Dat komt door de miljardenverliezen die het pensioenfonds de afgelopen twee jaar op de beurs heeft geleden, zo werd gisteren door ABP-directeur Van Neerven bekend gemaakt.
Rolvink wijt de problemen overigens deels aan de opstelling van de Pensioen Verzekerings Kamer, die tot taak heeft op de pensioenfondsen toe te zien. De pensioenkamer eisen dat de minimum dekkingsgraad (135 procent) binnen zeven jaar weer op peil is. Een veel te korte periode meent Rolvink. Het ABP zelf denkt aan een premiestijging van vier procent. Als de dekkingsgraad in zeven jaar moet zijn hersteld, zou daar een extra stijging van zeven procent bovenop komen, rekent de AOb-bestuurder voor. ‘Eigenlijk komt dat neer op de nullijn voor het onderwijs.’ Bovendien zou het een forse lastenverzwaring voor de onderwijswerkgevers met zich meebrengen.
‘Een eenmalige storting of garantstelling door de overheid is daarom van groot belang’, aldus Rolvink. ‘Op die manier komt er wat lucht om de problemen weg te werken.’ (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?