Terug naar overzicht

Rechtszaken tussen bonden en HBO-raad van de baan

De rechtszaken tussen onderwijsbonden en HBO-raad zijn van de baan. Gisteren bereikten werkgevers en werknemers alsnog een akkoord over beperking van de seniorenregeling in de cao.

Een conflict tussen bonden en hogescholen over die regeling was zo hoog opgelopen, dat beide partijen elkaar vandaag voor de rechter zouden treffen. Volgens de vakbonden zou de HBO-raad op eigen gezag hebben besloten de eigen bijdrage voor oudere werknemers aan een regeling voor arbeidstijdverkorting te verdubbelen. De HBO-raad beschuldigde de bonden juist van woordbreuk, omdat ze met de aanpassing zouden hebben ingestemd. De strijdende partijen daagden elkaar daarom voor het gerecht.
Tijdens een spoedoverleg eind vorige week sloten de bonden en de HBO-raad alsnog een principe-akkoord. Werknemers van 55 jaar of ouder moeten straks weliswaar een hogere eigen bijdrage betalen als ze korter gaan werken, maar een verdubbeling is het niet.

In de huidige regeling kunnen werknemers tegen inlevering van drie procent van het salaris 12,5 procent korter gaan werken. Dat wordt straks een eigen bijdrage van vier procent voor tien procent arbeidstijdverkorting. Personeel in salarisschalen tot vijf wordt bovendien ontzien.
De rechtszaken zijn inmiddels ingetrokken. (WvD/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?