Terug naar overzicht

Elsevier: ‘Hoger opgeleiden staan nog altijd sterk’

Hoewel Nederland sinds deze week officieel in een recessie verkeert, verging het pas afgestudeerde hbo’ers en academici op de arbeidsmarkt in 2002 nog altijd prima. Toch zijn ook in het arbeidsmarktonderzoek van weekblad Elsevier de eerste tekenen van verval zichtbaar.
Elsevier liet voor het themanummer Studie&Werk (deze week in de schappen) ruim 9000 hbo’ers en academici ondervragen die in 2001 afstudeerden. De academici vonden in 2002 gemiddeld na vier maanden een passende baan, de hbo’ers binnen drie. Daarmee zochten de alumni net zo lang naar werk als in 2001. Stagnatie dus, want in de jaren daarvoor liep de zoekduur steevast terug.
Ook de arbeidsvoorwaarden worden niet meer ieder jaar beter. Elsevier bevestigt de constatering van weekblad Intermediair eerder deze maand dat de aanvangssalarissen zijn gedaald. Gemiddeld lagen die in 2002 vier (wo) respectievelijk vijf (hbo) procent lager dan een jaar eerder. Secundaire arbeidsvoorwaarden als lease-auto’s, laptops en gsm’etjes zijn zeldzamer geworden, net als flexibele werktijden, deeltijdbanen, spaarloonregelingen en winstdelingen.
Volgens de onderzoekers zijn de ‘extreem goede tijden voorbij’, maar blijven jonge hoger opgeleiden schaars. Ze constateren dat de toekomstperspectieven sterk afhangen van de economische groei. Nu Nederland in een recessie verkeert, ziet het er dus toch somber uit. (WvD/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?