Terug naar overzicht

Op vakantie met kopzorgen om pensioeningreep?

Nog juist voor de vakantie sloeg de schrik toe. Werkgevers- en werknemersorganisaties in de overheidsectoren sloten op 4 juli het gevreesde akkoord: het ABP-pensioen gaat op 1 januari op de schop. Doel: het stelsel moet betaalbaar blijven. De bonden worden al bedolven onder ongeruste en boze reacties uit de achterban.
Kernpunten van het akkoord: het eindloonsysteem maakt plaats voor het middelloonsysteem en het nabestaandenpensioen vanaf de 65-jarige leeftijd wordt gehalveerd. De effecten het komend jaar zijn een premiestijging van 2,3 procent tot 19 procent en een beperking van de indexering van de pensioenuitkeringen tot 2 procent.

Op de website van de Abvakabo stapelen ongeruste en boze reacties zich intussen op. De toon is grimmig. De bonden wordt verraad verweten. ‘Middelloon diefstal en incompetentie.’ ‘Schandalig.’ ‘Onbegrijpelijk.’ ‘Witte-boordencriminaliteit?’ ‘Vrouwen worden extra benadeeld.’
Andere bonden, zoals de Onderwijsbond CNV, voeren de discussie achter de schermen ‘alleen voor leden’. De christelijke bond probeert onnodige onrust weg te nemen door op het publieke deel van de site veel gestelde vragen te beantwoorden. Al houdt men een slag om de arm, want de maatregelen worden pas definitief als de achterbannen hebben ingestemd.
De Dienst P&O van de Stichting Brabantse Hogescholen bereidt zich voor op vragen van medewerkers na de vakantie. (FG)

Meer informatie:

Onderwijsbond CNV
Abvakabo
Intermediair

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?