Terug naar overzicht

D’Hondt (VSNU) wil Schutte tot de orde laten roepen

De Tweede Kamer zou staatssecretaris Nijs moeten opdragen de commissie Schutte aan haar taakstelling te houden, en te zorgen dat er voor 1 januari gerapporteerd wordt. Dat schrijft Ed d’Hondt, voorzitter van de universiteitskoepel VSNU, in het Financieele Dablad. Hij vindt dat de commissie, die onderzoek doet naar fraude in de bekostiging van hoger onderwijs en beroepsonderwijs, haar boekje te buiten gaat.
De VSNU-voorzitter erkent dat het verdacht is als de het lijdend voorwerp het onderzoek waaraan het wordt onderworpen zelf bekritiseert, maar hij neemt het risico. Want de aanpak van Schutte zal naar zijn mening alleen maar meer onduidelijkheid zal opleveren ‘vooral over zaken waar het onderzoek helemaal niet over gaat’.
De commissie heeft volgens d’Hondt haar eigen taakopdracht uitgebreid door behalve de inkomsten van het hoger onderwijs ook de uitgaven te willen controleren. Dat zal leiden tot ‘één grote deceptie’, zo voorspelt hij. De instellingen mogen immers binnen algemene kaders naar eigen inzicht de middelen besteden, en omdat er verder geen criteria zijn is er geen goed oordeel mogelijk, schrijft D’Hondt. Het onderzoek zou daardoor kunnen ontaarden in ‘een zeer kostbaar oerwoud van gegevens waar noch Kamer, noch regering, noch instellingen iets mee kunnen’. (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?