Terug naar overzicht

Linkse partijen houden hoorzittingen over bestuurscultuur hbo

Terwijl de commissie Schutte ijverig speurt naar gesjoemel in de bekostiging, gaat het hbo nogmaals op de pijnbank. De oppositie in de Tweede Kamer onderzoekt de bestuurscultuur die aan de ‘hbo-fraude’ ten grondslag zou liggen.
Na het debat over de onderwijsbegroting, dat begin november op de agenda staat, organiseren de PvdA, GroenLinks en de Socialistische Partij hoorzittingen over de affaire in de Tweede Kamer. Mogelijk doet ook regeringspartij D66 mee.
De linkse partijen vinden het onvoldoende dat de commissie-Schutte alleen de omvang van de fraude onderzoekt. Ook de bestuurscultuur en de politieke keuzes moeten in beeld worden gebracht. Welke gevolgen had het terugtreden van de overheid voor controle op de hogescholen? Hoe sprongen ze met hun zelfstandigheid om? Heeft de poldercultuur van goed overleg aan de fraude bijgedragen?
Met de vrijheid werd en wordt door colleges van bestuur heel verschillend omgesprongen, stelt hoger-onderwijsspecialist Jacques Tichelaar van de PvdA. ‘Sommige bestuurders vinden dat ze vrij zijn bij de besteding van publiek geld. Er moet winst worden gemaakt, linksom of rechtsom. Anderen vinden dat ze de besteding van publiek geld ook publiek moeten verantwoorden. Die opvattingen moeten boven tafel komen.’
Van de partij zijn onder meer Ed d’Hondt (voorzitter VSNU), Frans Leijnse (voorzitter HBO-raad) en Margot Vliegenthart (voorzitter BVE-raad). Ook ‘onderwijsgoeroe’ Roel in ‘t Veld zal er zijn. Hij was het, die in 2000 al signalen gaf dat het met de vermenging van publieke en private geldstromen wel eens fout zou kunnen gaan.
Eerder dit jaar constateerde de Algemene Rekenkamer dat in het hbo was gesjoemeld voor minimaal 50 miljoen euro, maar waarschijnlijk een veelvoud daarvan. Toen die aap uit de mouw kwam, eisten de linkse partijen een parlementaire enquête naar de fraude. Daar staken CDA, VVD en LPF echter een stokje voor. (PH/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?