Terug naar overzicht

Ondermaatse opleidingen openbaar

De Nederlandse Accreditatie Organisatie (NAO) gaat de namen van opleidingen van onvoldoende kwaliteit wél bekend maken. Dat zegt een woordvoerder van de NAO.
Daarmee komt een einde aan een lange traditie in het hoger onderwijs. Tot nu toe bepaalde de Onderwijsinspectie of een opleiding haar overheidssubsidie waard was. Dit college heeft bij ernstige kwaliteitsproblemen incidenteel gedreigd de geldkraan dicht te draaien. Maar dat hield men dan bij voorkeur geheim. Alleen dankzij een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur kwamen namen van slecht functionerende opleidingen uiteindelijk toch nog boven tafel.

Onder de NAO, die de rol van kwaliteitswaakhond overneemt, wordt dat flink anders. Niet alleen moet iedere opleiding expliciet goedgekeurd worden om bekostiging te krijgen. Bovendien zal de uitslag van de procedure volgens de woordvoerder altijd openbaar worden gemaakt met een persbericht. Dit omdat het ministerie van Onderwijs maximale duidelijkheid wil over het niveau van de opleidingen.

De eerste drie opleidingen hebben inmiddels de toets van de NAO doorstaan – nurse practitioner (Hanzehogeschool) en physisian assistant (HvU, HAN) – en zullen waarschijnlijk door staatssecretaris Nijs worden bekostigd. Het ging hierbij om nieuwe opleidingen. Nog spannender wordt het voor de bestaande opleidingen die langs de NAO moeten om hun voortbestaan te verzekeren. De eerste uit deze groep zijn waarschijnlijk in het voorjaar 2004 aan de beurt. (PH/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?