Terug naar overzicht

Studenten Hbo-Rechten in actie tegen uitsluiting ’togaberoepen’

Studenten Hbo-Rechten gaan volgende week dinsdag in Den Haag protesteren tegen het wetsvoorstel dat hen uitsluit om met een mastertitel ’togaberoepen’ te vervullen. Oproepen tot een staking en handtekeningenactie zijn vandaag vanuit de Juridische Hogeschool Tilburg-Den Bosch het land in gestuurd.

De bedoeling is dat honderden studenten Hbo-Rechten van de acht opleidingen in het land dinsdag 3 februari om tien uur ’s ochtends samenkomen op het Centraal Station in Den Haag, zegt initiatiefnemer Sally-Jane, eerstejaars studente Hbo-Rechten in Tilburg. ‘We gaan niet naar de lessen, zetten daar onze handtekening tegen de plannen en presenteren die aan staatssecretaris Nijs.’
Volgende week dinsdag behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel om studenten die via een hbo-opleiding rechten zijn doorgestroomd naar de universiteit en daar een master hebben behaald, uit te sluiten van ’togaberoepen’ zoal advocaat en rechter. Volgens Sally-Jane, die niet met haar achternaam in de publiciteit wil, leidt dit tot rechtsongelijkheid. ‘Het moet niet uitmaken met wat voor vooropleiding je de masteropleiding hebt behaald. Dat recht wordt ons ontnomen en dat is niet eerlijk.’
Gerard Hupperetz, directeur van de Juridische Hogeschool, steunt de actie van studenten en heeft in een mailtje zijn collega’s opgeroepen achter het studentenprotest te staan.
Volgens studente Sally-Jane en directeur Hupperetz is er veel onrust onder de studenten en is de animo om met de actie mee te doen groot. Hele klassen zouden afgesproken hebben naar Den Haag te trekken. (GR)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?