Terug naar overzicht

Honderd studenten protesteren tegen uitsluiting ’togaberoepen’

Ongeveer honderd studenten Hbo-Rechten hebben vanochtend bij de Tweede Kamer in Den Haag geprotesteerd tegen het wetsvoorstel dat hen uitsluit van ’togaberoepen’. De opkomst viel tegen, vindt organisator Sally-Jane, eerstejaars studente Hbo-Rechten in Tilburg.

De studenten Hbo-Rechten (en enkele docenten) van verschillende opleidingen in het land verzamelden vanochtend om tien uur op het centraal station in Den Haag. Van daar ging het in een demonstratieve tocht, onder begeleiding van de politie, naar de Tweede Kamer. Enkele studenten hadden zich getooid met een toga.
Een petitie met handtekeningen van de studenten werd overhandigd aan de onderwijsspecialisten uit de Tweede Kamer Jacques Tichelaar (PvdA) en Kees Vendrik (GroenLinks). Aanvankelijk wilde de protesterende studenten de handtekeningen aanbieden aan staatssecretaris Nijs van Onderwijs, maar die was op dat moment niet beschikbaar.
Deze week zou een wetsvoorstel van Nijs door de Tweede Kamer behandeld worden, waarin zij voorstelt om studenten die via een hbo-studie rechten een masterdiploma op zak hebben, uit te sluiten van de zogenaamde togaberoepen, zoals advocaat en rechter. De behandeling ervan is uitgesteld tot volgende week.
Sally-Jane: ‘De Tweede Kamerleden zeiden dat GroenLinks en de PvdA achter ons standpunt staan en dat we moeten proberen de andere partijen achter ons te krijgen. Wij proberen nu met gespreken en mailtjes CDA en D66 over te halen.’
De opkomst tijdens het protest is minder hoog dan zij had verwacht. ‘Het is teleurstellend dat er zo weinig mensen op af zijn gekomen’, zegt zij. Uit Tilburg kwamen maar zes studenten opdagen; Den Bosch was beter vertegenwoordigd: naar schatting twintig studenten en enkele docenten. (GR)

Foto: ‘Nijs, je kan me de kont kussen’ was één van de leuzen die de studenten in woord en beeld meevoerden. (Copyright Hans Stakelbeek)

– Klik op de foto voor vergroting –

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?