Terug naar overzicht

Sterke groei bij Hbo-V en lerarenopleidingen

Studenten zien een toekomst voor de klas of in de zorg weer zitten. Het aantal aanmeldingen voor de lerarenopleidingen stijgt met 16 procent en de instroom bij Hvo-Verpleegkunde groeit 10 procent.
Het totale aantal nieuwe eerstejaars bij hogescholen is voor het lopende collegejaar uitgekomen op 108.000, een stijging van zevenduizend of 6 procent. Ruim de helft van die groei komt voor rekening van de lerarenopleidingen (plus 3200) en zorgstudies (plus 900). Ook vorig jaar groeiden deze segmenten al bovengemiddeld.

Verbazend is de groeiende belangstelling voor de door personeelstekorten geplaagde sectoren niet. Uit Elseviers loopbaanenquête van mei vorig jaar bleek al dat afgestudeerden in zorg en onderwijs er op de arbeidsmarkt beter voor stonden dan accountants, commercieel economen en andere goudhaantjes van de hoogconjunctuur.

Met de werving van meer jonge bèta’s wil het daarentegen nog niet vlotten, getuige de lichte daling van 0,7 procent tot 17.000. Daarmee is de aanwas voor het vierde opeenvolgende jaar afgenomen.
De sociaal-agogische opleidingen lopen met een toename van 6 procent keurig in de pas met de totale groei in het hbo, terwijl het economische onderwijs met 5 procent meer aanmeldingen iets achterblijft. Het slechtst presteert de agrarische sector: min 2 procent. (PH/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?