Terug naar overzicht

‘Toptalent moet juist geld toe krijgen’

Hoog collegegeld? ‘De beste studenten zou je juist geld toe moeten geven’, zegt Hans Adriaansens, dean van de Roosevelt Academy en oprichter van het University College in Utrecht.
Adriaansens was eind vorige week aanwezig bij een discussie van de universiteitenvereniging VSNU in een Haags café. ‘Al mijn jonge talenten worden met beurzen onder mijn neus vandaan gekaapt naar Amerika en wij zouden ze juist om een hoog collegegeld vragen? Dat lijkt me de omgekeerde wereld.’

‘Iedereen sprak met volstrekte vanzelfsprekendheid over uitdagend onderwijs, hoge kwaliteit en topopleidingen’, vertelt Sijbolt Noorda, rector van de Universiteit van Amsterdam en gespreksleider in Den Haag. ‘Maar niemand geloofde dat daar nota’s en beleidsstukken voor nodig waren. Er gebeurt al zo veel in de goede richting. Collegegelddifferentiatie moet je loszien van kwaliteit.’

‘Iedereen is het met elkaar eens, behalve mevrouw Nijs’, vat Liobe Kamminga van de ISO het debat in Den Haag samen. Jacques Tichelaar van de PvdA ziet dat anders, want met de meeste sprekers verschilde hij juist van mening: ‘Het was een gezapige discussie. Ik schrok ervan hoe bang men was om uitdagingen op te pakken. Ik was laatst in een zaal studenten waar meer JOVD’ers tussen zaten en die begrepen het allemaal veel beter. Wij zeggen ook niet dat de collegegelden per se omhoog moeten. We vinden alleen dat het moet kunnen.’

Als je de beste studenten naar een topmaster wilt trekken, dan moet je ze niet veel geld vragen, aldus Frans Zwarts, rector van de Rijksuniversiteit Groningen. Anders gaan ze naar de topmaster van de concurrent. Zwarts was aanwezig op een discussie in Groningen, die de Groningse Studentenbond vorige week had georganiseerd.

De fractievoorzitter van de PvdA in Groningen, Frank de Vries, verklaarde zich zelfs bereid met de studenten mee te demonstreren. Hij is tegen collegegelddifferentiatie, ook al stemt zijn eigen partij ermee in. ‘Maar ik zou protesteren tegen de plannen van het kabinet, en niet tegen de PvdA’, haast de politicus zich te zeggen. Hij demonstreert alleen niet, omdat hij op die dag in het buitenland zit. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?