Terug naar overzicht

CDA vertraagt beslissing over selectie aan de poort

Het CDA heeft de besluitvorming over het Hoger Onderwijs en Onderzoeksplan vertraagd. De voorgenomen stemmingen over de moties gingen niet door, omdat de christen-democraten een nadere uitleg willen over de motie-Tichelaar, die selectie en topcollegegelden mogelijk maakt.
De grootste regeringspartij wil van de staatssecretaris weten hoe de motie – die werd ondertekend door PvdA, VVD en LPF – zich verhoudt tot het regeerakkoord. CDA en coalitiepartner D66 aarzelen nog altijd over selectie aan de poort, en willen bijvoorbeeld meer duidelijkheid over de ‘erkende, evidente meerwaarde’ die opleidingen moeten bieden voor ze een groen licht geven aan de topcollegegelden. De christen-democraten wilden daarom zelfs dat de motie-Tichelaar door de staatssecretaris werd ontraden. Nijs weigerde dit.
Overigens is de actie van het CDA curieus, omdat Nijs formeel niets met de motie te maken heeft. Moties zijn namelijk een zaak van de Tweede Kamer. De staatssecretaris liet in een reactie weten dat ‘het CDA kennelijk nog geen positie heeft bepaald’ in het selectiedebat. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?