Terug naar overzicht

Jongste studente ooit: met twaalf jaar naar de universiteit

Floor Sietsma, twaalf jaar oud en hoogbegaafd, gaat aan de Universiteit van Amsterdam twee studies volgen: wiskunde en informatica.
Het verhaal is klassiek: de hyperintelligente, licht autistische Sietsma leerde zichzelf lezen op de crêche, hield niet van spelen met barbies, is slecht in sport en heeft weinig contact met leeftijdsgenoten, zo blijkt uit een interview met Het Parool. Maar ze kan wel gigantisch goed leren. Als ze haar examen haalt, zal ze de laatste vijf jaar van de middelbare school in één jaar hebben doorlopen.
‘Dat ze licht autistisch is, is de reden dat ze hier mag studeren’, zegt studieadvisieur Iris Hettelingh desgevraagd. ‘Anders zou ik niet staan te springen om haar op die leeftijd aan te nemen. Maar voor autisten is het juist goed om vakinhoudelijk gevoed te worden. Ze hebben weinig anders.’
Haar autisme betekent overigens niet dat Sietsma niet met mensen om kan gaan. ‘Ze heeft enorm veel psychologisch inzicht’, vindt Hettelingh. ‘Bovendien heeft ze in haar geheugen opgeslagen hoe normale mensen problemen oplossen. Als ze in een autistische bui schiet, kan ze daar op terugvallen. Voor zover ik weet is dat tamelijk uniek.’
Een eerstejaars zal de jonge studente in de gaten houden, zodat ze op tijd haar boterhammen eet en bij de juiste zaal aankomt. Dat zijn de dingen waar ze moeite mee heeft, aldus Hettelingh. ‘Verder zullen de docenten opletten hoe het gaat met tentamens en huiswerk.’
Al eerder gingen twee jonge kinderen studeren aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Zij waren dertien jaar toen ze begonnen en hadden vergelijkbare stoornissen. Maar twaalf jaar is volgens de Informatie Beheer Groep een record. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?