Terug naar overzicht

LSVb voelt zich verraden door PvdA

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) voelt zich in de steek gelaten na het optreden van de PvdA tijdens het debat Hoger Onderwijs Onderzoeksplan (HOOP) gisteren in de Tweede Kamer.
De PvdA diende een motie in die collegegelddifferentiatie en selectie aan de poort voor alle opleidingen in het hoger onderwijs mogelijk moet maken. De PvdA gaat hiermee verder dan de VVD-staatssecretaris Nijs die in het HOOP laat weten het voorlopig bij een ‘experiment’ te willen houden.
De LSVb constateert dat de partij 180 graden is gedraaid. ‘Het voelt als verraad’, zegt Floris van Eijk, LSVb-voorzitter. ‘De PvdA stond altijd voor “goed onderwijs voor velen”. Daar is gisteren een einde aan gekomen, dat is duidelijk.’
In oktober heeft de LSVb samen met de PvdA en Groen Links nog een voorstel gedaan om het collegegeld af te schaffen. ‘Die belofte is niets waard gebleken’, stelt Van Eijk.
In het nieuwe voorstel kan volgens de LSVb de kwaliteit en de onafhankelijkheid van het onderwijs niet meer gewaarborgd worden. Bovendien, zo denkt zij, ontstaat er een ongewenst kwaliteitsverschil tussen topopleidingen en middelmaat. (CB)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?