Terug naar overzicht

Optreden Simon Vinkenoog aan Bossche kunstacademie

Dichter, publicist Simon Vinkenoog is morgenavond te gast op het Studium Generale over Cult. Samen met de band Bomb Shelter geeft de waarnemend Dichter des Vaderlands een optreden aan de Bossche kunstacademie.

Voorafgaande aan het muziekspektakel geeft Vinkenoog, een inleiding op de film Wholly Communion (1965) van Peter Whitehead. Het optreden van Vinkenoog is een afsluiting van het drie dagen durende Cultfestival, georganiseerd door de kunstacademie in Den Bosch en Breda.
Sinds de jaren 50 publiceert Vinkenoog poëzie, proza, beschouwingen en recensies.
In 1951 stelde hij de geruchtmakende bloemlezing Atonaal (A.A.M. Stolz) samen, waarmee de Vijftigers, een groep Nederlandse schrijvers en dichters die zich net als de Amerikaanse beats tegen de gevestigde orde verzetten, van start ging. In deze bundel werd het werk van dichters zoals Lucebert en Jan Elburg opgenomen.
Vinkenoog publiceerde zijn gedichten in vele bundels, bloemlezingen en tijdschriften. Dit jaar verscheen de dichtbundel Goede raad is vuur, waarin Vinkenoog zijn passie voor de poëzie overdraagt aan de lezers.
Op 23 februari 2004 werd Vinkenoog verkozen tot opvolger van Gerrit Komrij als tweede dichter des Vaderlands.

De samenwerking met de band Bomb Shelter is ontstaan uit een ontmoeting die zanger/gitarist Mark Lotterman had met Vinkenoog op een poëziefestival in Nieuw Beijerland alwaar zij besloten hun krachten te bundelen om enkele podia in Nederland aan te doen.
De mix van rauwe rock ’n roll (denk aan Lou Reed, Dylan, Tom Waits, Nick Cave) en de bijna explosieve voordrachtskunst van Vinkenoog werd de afgelopen jaren goed ontvangen. Zij speelden o.a in Nighttown (met Wally Tax), op het hoofdpodium van Waterpop en op het festival de Beschaving.
De inleiding van Vinkenoog begint om 20.00 uur in zaal 1, het optreden met Bomb Shelter om 21.00 in de lounge. (CB)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?