Terug naar overzicht

Klokkenluider krijgt geen vergoeding

Klokkenluider Peter de Jong, die de ‘hbo-fraude’ aan het licht bracht, krijgt geen schadeloosstelling van het ministerie van onderwijs. Wel krijgt hij ‘eerherstel’. Dat heeft minister Van der Hoeven laten weten in een persoonlijk gesprek met De Jong.

In het debat over de graaicultuur zei kamerlid Mariëtte Hamer (PvdA) dat er een gesprek zou moeten komen tussen De Jong en minister Van der Hoeven. De Jong is de volgende dag uitgenodigd.
Maar uit het gesprek bleek dat hij niet op financiële steun hoeft te rekenen. ‘We zien geen aanleiding voor een vergoeding en we zien ook geen juridische basis’, zegt een woordvoerder. ‘Hij krijgt wel eerherstel. Hoe dat eruit gaat zien, weten we nog niet. Daarover zijn we in gesprek.’

De Jong was oud-bestuurslid van de Saxion Hogescholen en meldde de fraude toen hij daar al ontslag had genomen. Zijn informatie dat veel hogescholen met inschrijvingen en diploma’s sjoemelden, bleek te kloppen.

Ad Bos, klokkenluider in de bouwfraude, krijgt overigens ook geen vergoeding van de overheid. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?