Terug naar overzicht

Mark Rutte nieuwe staatssectretaris OCW

Mark Rutte is de nieuwe staatssecretaris van onderwijs. De jonge VVD’er – tot nu toe staatssecretaris van Sociale Zaken – volgt de vorige week vertrokken Annette Nijs op. Rutte (37) geldt als de golden boy van de VVD.

De nieuwe staatssecretaris heeft ondanks zijn jonge leeftijd al een groot verleden binnen zijn partij. In 1988 werd de toenmalige Leidse student geschiedenis voorzitter van de jongerenafdeling JOVD, van 1993 tot 1997 was hij lid van het hoofdbestuur van de liberale partij. Ook was hij medeverantwoordelijk voor de kandidatenlijst van de (voor de VVD desastreuze) Tweede Kamerverkiezingen in 2002. Voor Balkenende I wist zijn partij hem los te weken van multinational Unilever, waar hij carrière had gemaakt in het personeelsmanagement. Ook was hij vijf jaar lang verantwoordelijk voor de opleidingen en trainingen van medewerkers.
In tegenstelling tot Nijs kwam Rutte als staatssecretaris van Sociale Zaken nauwelijks in de problemen. Onlangs baarde hij enig opzien door aan te kondigen dat de helft van de Arbo-regels de prullenmand in kunnen. Op Sociale Zaken wordt Rutte vervangen door partijgenoot Henk van Hoof, tijdens Paars-II staatssecretaris van Defensie.

Op onderwijs krijgt Rutte te maken met een paar zware dossiers. Nijs was voor haar vertrek bezig met de afronding van voorstellen voor een nieuwe studiefinanciering en een ander bekostigingssysteem voor het hoger onderwijs. Daarnaast wordt er op het departement gewerkt aan vervanging van de hoger onderwijswet (WHW). Bovendien moet Rutte de afwikkeling van de HBO-fraude in goede banen leiden. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?