Terug naar overzicht

Onderzoekers zien Oranje-elftal groeien

Oranje zou best Europees kampioen kunnen worden, denken Groningse wetenschappers. Althans, hun computersysteem zag tijdens de wedstrijd tegen Ierland een ‘stijgende lijn’ in de effectiviteit van het Nederlands elftal, nadat Makaay in het veld was gekomen.

De onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen noemen hun systeem ‘Efficiency in Action’. Het meet de effectiviteit van voetbalteams en van individuele spelers. Het eindrapportcijfer van Nederland was een 5,7. Ierland kreeg een 6,2. ‘Maar als de wedstrijd tien minuten langer had geduurd, hadden we waarschijnlijk gelijkgespeeld’, denkt professor Gerard Sierksma.
Zullen ‘we’ de stijgende lijn kunnen vasthouden, dinsdag tegen de Mannschaft? De computer kan het ons vertellen. Misschien kan het systeem ook terugkijken op die ene finale in 1974 en vertellen of ‘wij’ inderdaad de besten waren. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?