Terug naar overzicht

Raad van Bestuur wil geen soos in nieuwbouw

De Raad van Bestuur ziet niets in een sociëteit in de nieuwbouw van de locaties Breda en Tilburg van Avans Hogeschool. Dat maakte voorzitter Harry Koopman vanmiddag duidelijk in het overleg dat hij had met een afvaardiging van het Platform Avans Sociëteit.
Volgens Koopman is het houden van een sociëteit te duur en wordt er in de nieuwbouw bezuinigd op ruimtes. Bovendien vindt hij het risico dat er iets gebeurt te groot. ‘Dat wil ik niet in mijn gebouw hebben.’
Het Platform Avans Sociëteit, waarin de Bredase studentenverenigingen Merlijn, Virgo, Maurits en Totus uit Tilburg zitten, pleit juist wel voor een soos in de nieuwe gebouwen. Virgo heeft nu een plek onder in het gebouw aan de Lovensdijkstraat in Breda en Totus zit in de kelder onder het hogeschoolgebouw aan de Cobbenhagenlaan in Tilburg.
Volgens het platform heeft een eigen sociëteit een meerwaarde voor de hogeschool. ‘Op open dagen wordt ons altijd gevraagd of we open willen zijn, omdat het zo’n aantrekkingskracht heeft.’
In de nieuwbouwplannen komt er op beide locaties wel een grand café, dat geëxploiteerd wordt door een cateraar. Koopman vindt het hebben van én een grand café én een soos te veel van het goede. Het platform is van mening dat een grand café toch een formelere uitstraling heeft en dat de prijzen een stuk duurder zijn dan in een sociëteit. ‘We willen onze eigen identiteit behouden.’ Daarnaast hamerde de platformafvaardiging erop dat je dan alle verantwoordelijkheid van studenten uit handen neemt. ‘Een soos is niet alleen voor studenten, ze bestaat ook door studenten. Dat gegeven moet je niet weg willen halen.’
Op de vraag van het platform aan welke eisen ze moet voldoen om het recht te houden op een soos, wilde Koopman niet ingaan. Wel gaf hij aan dat hij de studentenverenigingen wil behouden. En dat hij ze in de nieuwbouwplannen wil betrekken om samen naar een oplossing te kijken. Het platform staat hier positief tegenover. ‘Het initiatief voor dit gesprek kwam van ons. We zijn blij dat we nu eindelijk gehoord worden.’
De komende weken zullen nog meerdere overleggen plaatsvinden. Volgende week donderdag staat de eerste al gepland. (KvdL)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?