Terug naar overzicht

Twee maanden voorwaardelijk geëist tegen OCW-ambtenaren

Tweeduizend euro boete en twee maanden voorwaardelijke celstraf. Dat eist het Openbaar Ministerie tegen twee voormalige ambtenaren van het ministerie van onderwijs wegens valsheid in geschrifte. Tegen een derde verdachte is duizend euro boete geëist.
De ambtenaren zouden gefraudeerd hebben in de ‘Jamby-affaire’. Jamby, het ICT-bedrijf van Adam Curry, liep ondanks eerdere toezeggingen een miljoenenorder mis voor de ontwikkeling van Kennisnet. Het bedrijf kreeg een schadeloosstelling van negenhonderdduizend euro. De betaling van dat bedrag is over een paar bv’s gespreid en er zou gebruik zijn gemaakt van valse facturen om problemen te voorkomen.

De eisen van de officier van justitie zijn tamelijk laag, omdat de ambtenaren geen geld in eigen zak hebben gestoken. De verdachten vinden echter dat ze helemaal niet schuldig zijn en leggen de verantwoordelijkheid bij voormalig directeur-generaal Jan Vrolijk van het ministerie, die indertijd de ICT-portefeuille beheerde.

In zijn getuigenis voor de rechtbank beweerde Vrolijk van niets te weten. Vrolijk is per 1 juni met vervroegd pensioen gegaan. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?