Terug naar overzicht

Avansmedewerkers halen pers met zeepaardjes

In de gratis krant Metro staat morgen een onderwaterreportage met Avansmedewerker Peter van Bragt. Vorige week stond Van Bragt ook al in NRC Handelsblad omdat hij, samen met collega Han van Osch, als eerste in Nederland twee zeepaardjes zag.

Een paar keer per jaar gaan collega’s Peter van Bragt en Han van Osch samen duiken. Zo ook op 8 augustus. Dit keer deden zij een heel bijzondere ontdekking: ze zagen twee zeepaardjes tegelijkertijd. Dat was nog niet eerder in Nederland voorgekomen. ‘Ik ging helemaal door ’t lint’, meldt Van Bragt. Hij werkt bij Avans Hogeschool als beleidsmedewerker Internationalisering. Hij studeerde biologie en is een fervent duiker.
Via de Stichting Anemoon, die het onderwatermilieu in Nederland monitort, ging een persbericht uit naar verschillende Nederlandse kranten en zo kwam er een artikel in NRC Handelsblad.

Het was niet de eerste keer dat Van Bragt een zeepaardje zag. Op 16 juli zag hij er ook één. Maar dat hij er nu twee tegelijkertijd zag en ook nog eens een mannetje en een vrouwtje is bijzonder. ‘Het ging om het kortsnuitzeepaardje, dat zeer zeldzaam is in Nederland. Doordat de zee steeds meer opwarmt, komt dit beestje nu ook hier voor. Sinds 16 juli heb ik er al vijf gezien.’

De reportage in Metro morgen heeft overigens niks met de vondst van de zeepaardjes te maken. Het gaat in dit geval om een serie artikelen van een Metrojournalist over typisch zomerse activiteiten. Het samen duiken met deze journalist viel volgens Van Bragt nog niet mee. ‘Het was de eerste keer dat hij in Nederland dook. Het ging niet echt goed.’

Enkele maanden geleden was de Avansmedewerker ook al te zien in een extra katern over onderwatersport van de Volkskrant. ‘Het is maar een klein wereldje. Via de Stichting Anemoon en de Nederlandse Ondewatersport Bond, waar ik lid van ben, word ik vaak voor dit soort dingen gevraagd’, legt Van Bragt uit. (PM)

(Klik op de foto’s voor vergroting)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?