Terug naar overzicht

Matthijs maakt zich op voor hockeyfinale

Nog zeven uur wachten. Dan speelt Matthijs Brouwer, laatstejaarsstudent Management, Economie en Recht van Avans Hogeschool ’s-Hertogenbosch, in Athene de hockeyfinale tegen Australië. ‘Je krijgt in je leven niet vaak de kans om een gouden Olympische medaille te halen, vandaag heb ik samen met de rest van de ploeg deze kans.’
Voor Matthijs zou het zijn eerste plak zijn. Voor zijn ploeggenoten Teun de Nooijer, Erik Jazet, Guus Vogels en Jeroen Delmee kan het hun derde gouden medaille worden. ‘Deze jongens kunnen geschiedenis gaan schrijven, reden temeer om er vanavond keihard tegenaan te gaan’, stelt Matthijs.

De gewonnen halve finale tegen Duitsland had Matthijs speciaal gevonden. Volgens hem is Nederland-Duitsland in het mannenhockey altijd bijzonder. ‘Beide teams hebben de afgelopen jaren zo’n beetje alles gewonnen wat er te winnen viel. Voor ons leefde deze wedstrijd dus des te meer, want wat is er mooier om in de halve finale een directe concurrent uit te schakelen.’
Matthijs vindt dat Oranje in het duel met Duitsland heel slim en sluw hebben gespeeld. ‘We hebben puur op de counter gespeeld, van de vijf kansen hebben we er drie benut. De laatste tien minuten hebben de Duitsers ons redelijk onder druk gezet, maar gelukkig bleef het 3-2.’ Over zijn eigen spel in deze wedstrijd is Matthijs tevreden. ‘Ik heb alles gegeven. Als aanvaller was het belangrijk om goed mee te verdedigen, zodat het veld zo klein mogelijk kon worden gehouden. Na afloop zat ik er flink doorheen, maar de finaleplaats maakt dan weer een heleboel goed.’

Vanavond spelen de hockeyers tegen Australië. ‘Zij hebben wel voor een stuntje gezorgd door het licht favoriete Spanje te verslaan’, zegt Matthijs. Van onderschatting zal volgens Matthijs dan ook geen sprake zijn. ‘Een gewaarschuwd mens telt voor twee.’
De coach van Oranje, Terry Walsh is een Australiër. Voor hem vindt Matthijs het mooi dat hij tegen zijn eigen land een Olympische finale kan spelen. ‘Voor ons is het een extra motivatie om vanavond nog harder te rennen.’
Als aanvaller is Matthijs nog niet gelukkig geweest in het maken van een doelpunt. ‘De teller staat nog steeds op nul. “Safe the best for last”, laten we het daar maar op houden. Het belangrijkste is de gouden plak, of ik nu nul of tien goals maak, het goud is op dit moment het enige wat door mijn hoofd gaat.’ (KvdL)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?