Terug naar overzicht

CDA, VVD, D66: volgende week alternatieven op tafel

Regeringspartijen CDA, VVD en D66 zijn het eens geworden over een aantal wijzigingen in de rijksbegroting van 2005. De drie partijen willen onder meer het hoger onderwijs sparen en wijzen de door staatssecretaris Rutte voorgestelde bezuinigingen af. Om de het financiële gat te dichten, moet het onderwijs gaan snijden in de bureaucratie. 
 
Volgende week bespreekt de Tweede Kamer de miljoenennota met vice-premier Gerrit Zalm en zullen de plannen van de coalitiegenoten worden voorgelegd. Met de geboden alternatieven nemen zij derhalve een voorschot op het specifieke debat over de onderwijsbegroting die in november plaatsvindt.   

Gisteren bij de presentatie van de onderwijsbegroting werd al duidelijk dat de bezuinigingsplannen – collegegeldverhoging, geen bekostiging meer voor dertigplussers en niet-EU-studenten – op breed verzet in de Tweede Kamer zou stuiten. Behalve de oppositie bleken ook de coalitiepartijen uiterst kritisch, inclusief Ruttes eigen VVD. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?