Terug naar overzicht

MKB-Nederland boos op HBO-raad 

MKB-Nederland is woedend dat de HBO-Raad ook met werkgeversorganisatie VNO-NCW plannen ontwikkelt om de kennis in het hbo beter te benutten voor het midden- en kleinbedrijf.  
 
Onlangs heeft de HBO-raad samen met VNO-NCW een plan aan het Innovatieplatform aangeboden dat sterk zou lijken op een bestaand plan van MKB-Nederland. ‘Het is oude wijn in nieuwe zakken’, zegt een woordvoerder, ‘en we zijn heel verbaasd dat ze dit achter onze rug om doen. Ze presenteren hun rapport met veel bombarie, maar het is een exacte kopie van onze eigen plannen. De relatie met de HBO-raad is hierdoor bekoeld.’
Over de doelstelling van de plannen bestaat geen verschil van mening. Bedrijven profiteren te weinig van de kennis in het hbo. MKB Nederland (de belangenorganisatie van het midden- en kleinbedrijf) zit daarom samen met de HBO-raad en andere partijen in de Stichting Innovatie Alliantie (SIA). Voorzitter van de stichting is oud-onderwijsminister en MKB-Nederland-voorzitter Loek Hermans.  

HBO-raadvoorzitter Leijnse reageert verbaasd op de verwijten. ‘Er moet sprake zijn van een misverstand. Wij willen met alle clubs samenwerken en het liefst in één stichting. Je kunt niet verlangen dat wij VNO-NCW uitsluiten, want daar zijn ook mkb-bedrijven bij aangesloten die van onze kennis willen profiteren.’ Leijnse vindt de verwijten van MKB-Nederland des te onbegrijpelijker omdat allang is afgesproken dat ook VNO-NCW in de SIA zal plaatsnemen. ‘Tot die tijd willen we al wel kunnen samenwerken.’

Ook VNO-NCW snapt de ophef niet. ‘We hebben het niet stiekem gedaan. Wij vertegenwoordigen ook een belangrijk deel van het midden- en kleinbedrijf, dus waarom zou de HBO-raad niet met ons mogen praten?’  (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?