Terug naar overzicht

‘Regering neemt eigen ambities niet serieus’ 

Niet alleen de Tweede Kamer is weinig enthousiast over de begroting van staatssecretaris Rutte. Ook koepelorganisaties en bonden reageren overwegend afwijzend en teleurgesteld. Volgens ‘het veld’ neemt de regering haar eigen ambities met de kenniseconomie niet serieus. 
 
Vorig jaar was het hoger onderwijs nog hoopvol gestemd. Kabinet Balkenende II had grootse plannen met de kenniseconomie. Zevenhonderd miljoen euro extra zou er worden geïnvesteerd, en het hoger onderwijs zou als ‘onmisbare schakel’ niet worden overgeslagen. Een jaar later is alles anders. Wegens aanhoudende economische tegenwind moet er een extra ronde worden bezuinigd en wordt het hoger onderwijs alsnog getroffen. ‘De zwaluw die we vorig jaar langs zagen vliegen, bleek de voorbode van een barre winter’, laat VSNU-voorzitter Ed d’Hondt in een reactie weten.  

Het schrappen van de bekostiging voor dertigplussers en niet-EU-studenten is de universiteitenkoepel een doorn in het oog. Ook de HBO-raad is slecht te spreken over de kortingen. De hogescholen wijzen er op dat vooral in de techniekopleidingen klappen zullen vallen. ‘In het hoger technisch onderwijs studeren op dit moment 4000 studenten die ouder zijn dan dertig jaar of afkomstig zijn uit niet-EU-landen.’

ISO-voorzitter Madelein Hofmijster vindt afschaffing van de bekostiging voor beide groepen absurd. Volgens haar staan de plannen haaks op de bevordering van de ‘leven lang leren’-strategie en de internationale ambities waarover het kabinet zo’n ‘grote mond’ heeft. Ook de LSVb heeft geen goed woord over voor de voornemens van Rutte. De honderd euro extra collegegeld staat volgens de bond lijnrecht tegenover de doelstelling om zoveel mogelijk mensen het hoger onderwijs in te krijgen. 

Vakbondsman Arno Lammeretz (Abvakabo-FNV) noemt de onderwijsbegroting gênant. Nog meer bezuinigen op het hoger onderwijs kan volgens hem desastreus zijn voor de werkgelegenheid. Lammeretz vindt het fijn dat ook koepelorganisaties VSNU en HBO-raad zich zo fel tegen een nieuwe bezuinigingsronde afzetten, maar volgende maand betreedt hij alweer de ring met de VSNU om te onderhandelen over een nieuwe CAO. De gewenste nullijn kan de regering wat Lammeretz betreft vergeten, al is het maar omdat een werknemer in de marktsector gemiddeld vijftien procent meer verdient. ‘Het zou de ellende in het hoger onderwijs alleen maar vergroten.’ Abvakabo-FNV zal desnoods actievoeren om de eisen kracht bij te zetten. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?