Terug naar overzicht

De verborgen erotiek van het gapen

 ‘Dit zal zeker leiden tot de ontwikkeling van een orgasmepil’, zegt promovendus Wolter Seuntjens. Eind deze maand hoopt hij aan de letterenfaculteit van de VU te promoveren op een onderzoek naar de erotische en seksuele aspecten van gapen.  

Seuntjens legde voor zichzelf al op 15-jarige leeftijd een verband tussen geeuwen en seks. Een ‘schone jonge vrouw’ begon aan het eind van de avond uitgebreid te gapen. Volgens hem was dat geen desinteresse, maar juist een ‘verkapte invitatie’ hem in bed te krijgen. Met dit voorval werd de kiem gelegd voor een achttienjarig onderzoek naar alle mogelijke aspecten van het gapen. Het heeft geresulteerd in een systematische encyclopedie over de verbanden tussen gapen en erotiek in de semantiek, psychologie, sociologie, biologie, medische wetenschap en kunst en literatuur.  

De verbanden blijken legio. Als voorbeeld noemt hij dat bepaalde anti-depressiva als bijwerking zowel gapen als een orgasme hebben. Soms is dat verband zo sterk, dat iemand door te gapen spontaan klaarkomt. Zo’n relatie komt ook voor bij afkickende heroïnegebruikers (cold turkey) en hondsdolheid. Daarom vermoedt Seuntjens dat de hersengebieden die gapen en orgasme aansturen dicht bij elkaar liggen, en elkaar dus kunnen beïnvloeden. Hij hoopt dat nader onderzoek met hersenscans dat zal aantonen.  
Seuntjens is ervan overtuigd dat dergelijk onderzoek zal leiden tot de ontwikkeling van een orgasmepil. ‘Dat zou een zeer lucratieve partydrug zijn.’  (OvB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?