Terug naar overzicht

Hbo-fraude: PvdA waarschuwt voor juridisch getouwtrek 

De PvdA heeft staatssecretaris Rutte gevraagd niet te veel juridische strijd te leveren om de terugvorderingen in de ‘hbo-fraude’. De bewindsman zou alleen de harde fraudegevallen moeten aanpakken.
Bekostigingsconstructies in het schemergebied moet de bewindsman maar door de vingers zien, want het ministerie heeft zelf ook boter op het hoofd. Alles bij elkaar acht de grootste oppositiepartij een terug te vorderen bedrag van 22 miljoen euro realistisch; ruim de helft minder dan Rutte in gedachten heeft. De overige miljoenen zouden te veel juridisch steekspel kosten, en daar voelen de sociaal-democraten weinig voor.  

Staatssecretaris Rutte denkt daar anders over, zo bleek vorige week in het eerste debat dat hij over het dossier met de Tweede Kamer voerde. Hij wil alleen met de hand over zijn hart strijken bij onderwijsprogramma’s of -arrangementen waarvoor het ministerie expliciet toestemming gaf zonder dat er sprake was van passende regelgeving. Verder verwacht de bewindsman veel van de gesprekken die hij de komende weken gaat voeren met de bestuurders van instellingen die gesjoemeld hebben. ‘Ik denk dat ook de meeste collegevoorzitters weinig zin hebben in juridische gevechten die veel extra geld kosten’, aldus de staatssecretaris. 

Met name de linkse oppositie vindt dat bij het onderzoek naar bekostigingsfraude een belangrijke partij onderbelicht is gebleven: het ministerie zelf.  Zo wilde de SP de garantie van de staatssecretaris dat ambtenaren die al dan niet bewust hebben geknoeid in dit dossier, andere functies in het departement krijgen. Rutte wil daar echter niets van weten. ‘Het ministerie is een lerende organisatie. Daar mogen fouten gemaakt worden, net als in het bedrijfsleven. Je kunt van vergissingen uit het verleden leren.’  

De kans dat de voor komend jaar begrote terugvordering  van 48 miljoen euro daadwerkelijk naar de staatskas terugvloeit, is niet groot. Los van de vraag of het volledige bedrag wordt binnengehaald, lijkt een meerderheid van de Tweede Kamer het geld voor het hoger onderwijs te willen behouden. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?