Terug naar overzicht

Milieuvervuiling in kaart 

Hoeveel gif adem ik in? Het antwoord is makkelijk te vinden op internet, compleet met satellietfoto’s van de boosdoeners. De Europese website is met TNO-advies gemaakt op basis van het European Pollutant Emission Register (EPER). Na een testfase is de site nu operationeel. 
In het register staat de uitstoot in water en lucht van vijftig vervuilende stoffen door de industrie, intensieve veehouderij en afvalstort in zeventien Europese landen. Dat zijn de vijftien landen die in 2001 lid waren van de EU (de recentste gegevens zijn uit dat jaar) plus Noorwegen en Hongarije. 

EU-lidstaten zijn verplicht elke drie jaar de emissies naar lucht en water te rapporteren. Op de website kan worden gezocht per industriële activiteit (bijvoorbeeld farmaceutische producten), per land en per gifstof. (OvB/HOP)

Website: www.eper.cec.eu.int/

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?