Terug naar overzicht

Rutte wil ‘Begeisterung’ in hoger onderwijs terugbrengen

‘Ik schrik ervan als ik praat met studenten die zeggen dat ze vol vuur zijn gaan studeren, maar na een halfjaar hun inspiratie voelen wegvloeien’, zegt staatssecretaris Mark Rutte deze week in Vrij Nederland. ‘En ik geloof niet dat het aan de studenten ligt.’
Rutte wil blijkens het interview de geschiedenis ingaan als de staatsecretaris die de ‘Begeisterung’ in het hoger onderwijs terugbracht. Hij denkt dat waar te maken met zijn plan om de bekostiging anders te organiseren. Niet meer het aantal diploma’s wordt bepalend voor de bijdrage per instelling, maar het aantal studenten dat zich met ‘vouchers’ laat inschrijven. Studenten kunnen met behulp van dit knipkaartensysteem zelf bepalen welke onderdelen van hun onderwijs ze bij welke instellingen volgen.

De staatssecretaris gaat ook in op de ‘leenangst’ onder studenten. Hij ligt daar niet wakker van: ‘Juist in milieus die het sociaal moeilijk hebben, worden de grootste leningen afgesloten voor scootertjes en mobieltjes.’
Rutte wil een leenstelsel invoeren, dat tot hogere studieschulden zal leiden. Hij vindt echter dat niemand zich zorgen hoeft te maken, omdat de terugbetaling inkomensafhankelijk wordt. ‘En als je het niet kunt betalen, kom je in aanmerking voor kwijtschelding. Heel sociaal allemaal.’

Volgens de hoger-onderwijssite Scienceguide legt Rutte zijn plannen voor de bekostiging van het hoger onderwijs en de studiefinanciering morgen voor in de ministerraad. (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?