Terug naar overzicht

Béla Zsigmond wint prijs voor eindexamenfilm

Béla Zsigmond, vorig jaar afgestudeerd aan de kunstacademie in Breda, heeft met zijn filmpje ‘De één minuut mens’ de Items/Spinhex Industrieprijs gewonnen.

De film van Zsigmond, die de deeltijdopleiding Grafisch Vormgeven volgde, is volgens de jury het beste grafisch eindexamenwerkstuk uit Nederland en België. ‘De één minuut mens’ is een ‘filmische vertelling’ waarin van verschillende technieken zoals film, animatie en fotografie gebruik is gemaakt. Het is een luchtige aanklacht tegen het jachtige, hedendaagse bestaan. De vijf zintuigen spelen hierin een belangrijke rol.
Medewerkers van de prijs struinden kunstacademies en aanverwante opleidingen in Nederland en België af op zoek naar opmerkelijke eindexamenwerkstukken. In totaal werden er vijfendertig studenten voor de prijs genomineerd. Hiertoe behoorden ook Wouter Rikken van de Akademie vor Kunst en Vormgeving/ St. Joost in Den Bosch en uit Breda waren verder Hylke Kuypers en Paul Michielse geselecteerd.
Onderdeel van de Items/Spinhex Industrieprijs is de publicatie van een boek. Zsigmond wil een project uit zijn studietijd – een boek over Hongaars knopenvoetbal – uit gaan geven.
In het deze week verschenen november/decembernummer van Items, ’tijdschrift voor ontwerpen en verbeelding’, is uitgebreid aandacht voor de genomineerden en winnaar. ‘Met dit project bewijst Zsigmond zijn grafische intelligentie in te kunnen zetten om ideeën in bewegende beelden te vertalen’, schrijft het tijdschrift. Het filmpje is eerder op tv uitgezonden door VPRO’s Nachtpodium. (GR)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?