Terug naar overzicht

Digitale publicaties lopen gevaar

Waar blijft ons wetenschappelijk erfgoed als de computers vastlopen of de software veroudert? Veel wetenschappers publiceren alleen nog digitaal. Minister Maria van der Hoeven is bang dat hun werk op korte termijn ontoegankelijk zal raken.

In het veiligstellen van digitale publicaties speelt de Koninklijke Bibliotheek een rol. Samen met IBM heeft de KB een ‘e-Depot’ gemaakt. Daarin komt waarschijnlijk tachtig procent van het hele wereldaanbod aan wetenschappelijke artikelen. Grote uitgevers als Elsevier, Kluwer en Blackwell doen al mee.
Over een aantal jaren verspreid heeft het depot enkele miljoenen euro’s nodig. Waar dat geld vandaan moet komen, is nog niet duidelijk. Van der Hoeven heeft het onderwerp op de Europese agenda gezet. Ook het Innovatieplatform gaat er aandacht aan schenken.
Het oudste artikel in het e-depot komt uit The Lancet van 1823. Alle oude edities van dat tijdschrift zijn gedigitaliseerd. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?