Terug naar overzicht

Rutte: ‘Drie jaar vertraging bekostigen is decadent’

Studenten moeten niet anderhalf, maar drie jaar langer over hun studie kunnen doen voor ze een hoog collegegeld gaan betalen. Dat hebben studentenbonden LSVb en ISO staatssecretaris Rutte gisteren tijdens een overleg laten weten.

De bonden zijn bang dat de anderhalf jaar uitloop te kort is. Volgens hen neemt daardoor het aantal dropouts toe en zullen de studieschulden de pan uitrijzen. De staatssecretaris zei blij te zijn dat de studentenbonden in elk geval bereid zijn mee te denken over zijn nieuwe bekostigingsvoorstellen. Maar een uitloop van drie jaar vindt hij slecht voor het hoger onderwijs. ‘Ik heb niet voor die anderhalf jaar gekozen om studenten te pesten, maar omdat de middelen beperkt zijn. En het getuigt echt een beetje van doorgeslagen decadentie om studenten zomaar drie jaar langer te laten studeren.’

Rutte benadrukte nog maar eens dat OCW bereid is ook het hoge collegegeld van trage studenten voor te schieten. Hoe hoog dit collegegeld precies wordt hangt af van het overleg met de Tweede Kamer. Rutte: ‘Ik kan me zo voorstellen dat we dat maximeren op twee of drie keer het collegegeld.’ Eerder was sprake van een verhoging naar 6500 euro. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?