Terug naar overzicht

Rutte onzeker over terugvordering ‘fraudegelden’

Het is niet zeker of de 48 miljoen aan terugvorderingen uit de ‘hbo-fraude’ allemaal kunnen worden geïnd. Dat antwoordde staatssecretaris Rutte deze week op vragen uit de Tweede Kamer.
Vorige maand ging de Kamer schoorvoetend akkoord met het voornemen van het kabinet om de terug te vorderen miljoenen aan de algemene middelen toe te voegen, en niet te herverdelen onder de onderwijsinstellingen.
Maar hoe zeker is het dat de 48 miljoen euro werkelijk kan naar de staasskas terugvloeien? CDA-kamerlid Joldersma: ‘Wij gaan ervan uit dat al het geld binnenkomt, maar wat gebeurt er als er minder binnenkomt?’
Het kabinet heeft met die mogelijkheid rekening gehouden. Rutte gaf toe: ‘Het is onzeker of alles teruggevorderd kan worden.’ Daarom heeft hij het bedrag in de begroting als inkomste opgenomen ‘om de generale problematiek te dekken’, oftewel er is geen specifieke bestemming aan gekoppeld. Mocht het geld niet binnenkomen, dan komt daar geen enkele onderwijsacticviteit door in de knel. (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?