Terug naar overzicht

Sociaal akkoord maakt weg vrij voor cao-onderhandelingen

De cao-onderhandelingen in het hbo en het universitair onderwijs gaan nog deze maand van start.

Het overleg over de nieuwe arbeidsovereenkomsten heeft stilgelegen in afwachting van het sociaal akkoord dat dit weekend werd gesloten.
In het ‘Museumpleinakkoord’ van bonden, werkgevers en kabinet is onder meer bepaald dat zaken als ontslagpremie of gouden handdruk en kortlopende ww-uitkeringen ongemoeid blijven. Door de kabinetsplannen die rond prinsjesdag werden gepresenteerd, stonden die regelingen onder druk. Massaal verzet tegen de ingrepen in het sociale stelsel dwong de regering gas terug te nemen.

Onderhandelaar Arno Lammeretz van Abvakabo-FNV is blij dat het akkoord er eindelijk is: ‘Het is voor beide partijen beter dat we nu precies weten wat de startposities zijn.’ De cao in het wetenschappelijk onderwijs liep 1 september af, die in het hbo zelfs al in januari van dit jaar, al was die stilzwijgend verlengd tot april. Lammeretz: ‘Dat soort gaten valt wel vaker, maar het is nu wel zaak dat we aan de slag gaan.’

De landelijke actiedag die op 16 november voor het onderwijs gepland stond gaat waarschijnlijkheid niet door. (HOP/TdO)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?