Terug naar overzicht

TNO maakt grootste digitale foto ter wereld

TNO heeft de grootste digitale foto ter wereld samengesteld. De panoramafoto van Delft telt 2.5 miljard pixels, 500 keer zoveel als de gebruikelijke vijf megapixels. Afgedrukt met een resolutie van 300 dpi zou de foto 6.67 bij 2.67 meter meten.

TNO heeft geen speciale camera gebruikt. Met een moderne consumentencamera en een telelens op het dak van het hoge gebouw van Elektrotechniek zijn volledig geautomatiseerd circa 600 detailfoto’s genomen die elkaar telkens deels overlappen. Deze beelden zijn met slimme beeldbewerking door de computer aan elkaar geplakt tot één reusachtige foto van 78.797 bij 31.565 pixels.
Aangezien de totale opnametijd vijf kwartier bedroeg zijn er op de foto enkele merkwaardige beelden te vinden op de randen van twee overlappende foto’s: kerkklokken geven verschillende tijden aan, een auto lijkt in een bus geparkeerd en er loopt een man zonder romp.

De foto staat online. De hoge resolutie maakt het mogelijk continu in te zoomen op Delft en haar directe omgeving. (OvB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?