Terug naar overzicht

Amsterdams conservatorium moet boeten voor desinformatie 

Het Conservatorium van Amsterdam moet van de rechter een Zweedse afgestudeerde  schadeloos stellen. Hem is ten onrechte voorgespiegeld dat hij na afronding van zijn studie een masterdiploma zou ontvangen. Studentenbond ISO verwacht meer schadeclaims. 
Volgens de rechter heeft het conservatorium zijn studenten onvoldoende duidelijk gemaakt dat de tweejarige voortgezette muziekopleiding niet in een masteropleiding zou worden omgezet. Hij heeft daarom in kort geding bepaald dat de gedupeerde Zweed het collegegeld voor het tweede jaar van zijn opleiding terug moet krijgen.  

De studentenbond ISO, die de student bijstaat, verwacht dat deze in de bodemprocedure die hij heeft aangespannen nog meer geld tegemoet zal zien. Volgens ISO-voorzitter Madelein Hofmijster kunnen 75 afgestudeerden van het conservatorium een vergelijkbare claim indienen. Bovendien wil de bond onderzoeken of andere voortgezette kunstopleidingen niet dezelfde nalatigheid kan worden verweten.  

Frans de Ruiter, directeur van het Haagse Koninklijk conservatorium en lid van adviescollege voor het kunstonderwijs van de HBO-raad, stelt dat het een grote fout is geweest om de voortgezette kunstopleidingen niet automatisch in masteropleidingen om te zetten. Toch verwacht hij geen golf van schadeclaims. ‘De meeste afgestudeerden zijn heel tevreden met het hoge niveau van de voortgezette opleidingen. Als ze ergens solliciteren of tot een vervolgopleiding willen worden toegelaten, is wat ze kunnen laten zien of horen gewoonlijk belangrijker dan hun diploma.’ (HC/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?