Terug naar overzicht

Bredase student voert actie voor verblijfsvergunning vriendin

Avans-student Steven van den Bergh is op dit moment druk bezig met een campagne om zijn Indonesische vriendin Eliska van der Put in Nederland te kunnen houden. Zij dreigt uitgezet te worden, omdat ze geen verblijfsvergunning heeft.

Van den Bergh, tweedejaars Commerciële Economie in Breda, heeft de site www.eliskamoetblijven.nl gemaakt om de situatie van zijn vriendin bekend te maken. Hij heeft ook contact gezocht met kamerleden van de Socialistische Partij en de Partij van de Arbeid om het probleem onder de aandacht te brengen. ‘Ik doe alles wat ik kan om haar hier te houden’, vertelt de student.

Eliska woont sinds 1997 bij haar moeder in Nederland. Daarvoor woonde ze bij haar grootouders in Indonesië. Sinds haar aankomst in Nederland is Eliska al bezig geweest een verblijfsvergunning te krijgen. Dit lukt echter niet omdat zij volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te lang van haar moeder gescheiden is geweest. Zij heeft zes jaar bij haar grootouders gewoond. Volgens de IND is de band tussen moeder en kind te lang verbroken geweest.
Teruggaan is geen optie, aldus Van den Bergh. Haar grootouders zijn volgens de student te oud om nog voor haar te kunnen zorgen. Bovendien kan haar stiefvader haar in Nederland prima onderhouden.
Van den Bergh, zijn vriendin en de rest van de familie en vrienden hebben al veelvuldig de media opgezocht. Zo waren zij te zien in het nieuws van Omroep Brabant en stonden ze al twee keer in BN/De Stem, één keer in een plaatselijk huis-aan-huisblad en een keer op teletekst.
Klasgenoten van het Jan Tinbergen College in Roosendaal, waar Eliska op zit, hebben handtekeningen verzameld en opgestuurd naar Minister Verdonk. Wil jij ook je steun geven, bezoek dan www.eliskamoetblijven.nl. [JD]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?