Terug naar overzicht

Gehoorschade onder jongeren alarmerend

Discman, concert, feestje… overal staat de muziek hard. Daardoor lopen steeds meer jongeren gehoorbeschadiging op. Ze horen steeds minder en de schade is meestal blijvend. Dat blijkt uit onderzoek onder 140 duizend jongens en meisjes.

Het onderzoek loopt nog steeds via de website www.oorcheck.nl van het Leids Universitair Medisch Centrum. Proefkonijnen luisteren daar naar woorden tegen achtergrondruis en moesten dan invullen wat ze hebben verstaan.

Tweederde van alle elf- tot vierentwintigjarigen meent een goed gehoor te hebben. Slechts 37 procent van de hele groep heeft echter daadwerkelijk een goed gehoor. Maar liefst 44 procent hoort minder goed, 10 procent hoort onvoldoende en 9 procent slecht. De leeftijd lijkt geen verschil te maken: twaalfjarigen horen al net zo weinig als anderen.

In maart verwacht de LUMC met meer informatie te kunnen komen over opleidingsniveau, afkomst, hoeveelheid blootstelling aan lawaai enzovoorts. De onderzoekers willen nog niets zeggen over mogelijke verschillen tussen hoog- en laagopgeleiden. Wel weten ze te melden dat een klassiek concert over het algemeen net zo veel decibel produceert als een houseparty. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?