Terug naar overzicht

Symposium over toekomst welzijnswerk

Vanwege honderd jaar sociaal-cultureel werk in Breda, houdt Stichting Vertizontaal op 17 maart een symposium over de toekomst van het welzijnswerk.

Docent Jan Piet Rolle van Sociale Studies in Breda is door de stichting ingehuurd om het programma mede vorm te geven.

Op tweede paasdag 1905 richtten de Kapucijnen in Breda de Sint-Fidelisvereniging op. Daarmee begon volgens een persbericht van Vertizontaal het sociaal-cultureel werk in Breda.
In eerste instantie waren opgroeiende jongens de doelgroep, met de bedoeling ongodsdienstig en onmaatschappelijk gedag te voorkomen. Maar de Kapucijnen stelden ook hun gebouwen open om arbeidersgezinnen op te vangen en vertier te bieden.
Sindsdien ontstonden er allerlei organisaties die zich op het sociaal-cultureel werk wierpen. Door de jaren heen zijn ook weer verschillende clubs samengevoegd.
In 2005 is Vertizontaal dé Bredase organisatie voor sociaal-cultureel werk. Vertizontaal grijpt nu het feit dat de Kapucijnen honderd jaar geleden met hun welzijnswerk begonnen aan, om de betekenis van het huidige en toekomstige sociaal-cultureel werk onder de aandacht te brengen.
Naast het symposium worden nog allerlei andere activiteiten georganiseerd door Vertizontaal. Met lokale verenigingen en dergelijke worden onder meer een sportdag voor de jeugd en tentoonstellingen in buurthuizen georganiseerd. En er komt een jubileumboek uit. (PM)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?