Terug naar overzicht

Academiedag gewijd aan positie kunstenaar

Ontwerper/filosoof Kees Dorst en socioloog/filosoof Harry Kunneman geven morgenmiddag hun visie op de positie van de ontwerper en kunstenaar in de toekomst. Dit doen zij tijdens de Academiedag van de Akademie voor Kunst en Vormgeving/St.Joost, die plaatsvindt in Den Bosch.

Kunneman houdt een inleiding over de ‘betekenis van een veranderende kijk op het individu voor kunst en vormgeving’. Dorst gaat in op het gegeven dat ‘creativiteit’ en ‘ontwerpen’ steeds meer van iedereen zijn. Wat betekent dat voor het beroep van beeldend kunstenaar en ontwerper?
De Academiedag is het begin van een nieuw visietraject van de kunstacademie (Breda en Den Bosch). De kunstacademie wil zich het komende jaar buigen over de ontwikkelingen in de beeldende kunst en vormgeving, ontwikkelingen in het kunstonderwijs en over de positie van de kunstacademie in relatie tot haar omgeving.
Dit traject moet eind 2005 leiden tot een schets van de koers voor de komende jaren. Deze koers kan een voortzetting zijn van ontwikkelingen die al in gang zijn gezet, maar kan ook tot bijstellingen leiden, aldus een persbericht van de academie.
Bij het ontwikkelen van een toekomstvisie betrekt de academie de mening van experts van buitenaf. Maar de academie vindt de inbreng van medewerkers en studenten minstens zo belangrijk, zo schrijft de academie.

Met de Academiemiddag wordt ook een mijlpaal gevierd: de fusie van de Bossche en Bredase vestiging en herstructurering van het kunstonderwijs, waar de afgelopen jaren aan gewerkt is, zijn een feit.

De middag wordt om 14.00 uur geopend door academiedirecteur Jules van de Vijver. Na de lezingen van Kunneman en Dorst is er gelegenheid voor discussie. De Academiedag is alleen bedoeld voor medewerkers van de kunstacademie. (PM)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?