Terug naar overzicht

Nederlands ondernemerschap zit weer in de lift

Er zijn weer meer ondernemers in Nederland. In 2004 waren er meer mensen bezig met het opzetten van een eigen bedrijf dan in de twee jaar daarvoor. Dat blijkt uit een steekproef onder 3,5 duizend Nederlanders.
De steekproef is uitgevoerd in het kader van een jaarlijks Europees onderzoek naar ondernemerschap. De ondernemerszin daalde het afgelopen jaar overal, behalve in Nederland, Frankrijk en Italië. Nederland blijkt nu op het Europese gemiddelde te zitten. Polen en Ierland voeren het peloton nog altijd met een grote voorsprong aan.

Beginnende ondernemers zijn vooral jonge mensen, zeggen de onderzoekers in het algemene Europese rapport. Het is nog niet openbaar welk deel van de nieuwe Nederlandse bedrijven technostarter is. In maart zal het EIM, dat het Nederlandse deel van het internationale onderzoek uitvoerde, met een rapport over ons land komen.
Twee weken geleden liet staatssecretaris Rutte weten dat het middelbaar en hoger beroepsonderwijs het ondernemerschap structureel moet gaan bevorderen, omdat het aantal beginnende ondernemers de laatste jaren fors daalde. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?