Terug naar overzicht

Rutte: ‘Beroepsonderwijs moet meer ondernemers opleiden’

Nederland telt te weinig startende ondernemers. Daarom wil staatssecretaris Rutte wil dat het ondernemerschap meer aandacht krijgt in middelbaar en hoger beroepsonderwijs.
Het gaat er de staatssecretaris vooral om dat meer studenten dan nu via hun opleiding te weten komen wat ondernemerschap inhoudt, en wat daar allemaal bij komt kijken. Ze moeten onder meer les krijgen in het schrijven van een goed ondernemingsplan. Een woordvoerder van de bewindsman wijst er op dat het ministerie van OCW instellingen niet kan verplichten tot het creëren van het vak ondernemerschap. Wel kan hij het tot speerpunt maken. ‘Door het op te nemen in de prestatieafspraken die we met de instellingen in mbo en hbo maken, krijgt ondernemerschap een belangrijke plek.’

In Nederland denkt slechts negen procent van de studenten na over een eigen bedrijf, en dat is volgens de staatssecretaris ‘absurd laag’. Bovendien daalde het aantal beginnende ondernemers de laatste tijd flink: van 55.000 in 2000 naar 44.000 in 2003. Dat heeft deels te maken met de recessie, maar het geeft ook aan dat het starten van een bedrijf in Nederland niet populair is. (TdO)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?