Terug naar overzicht

‘Selectie aan de poort over paar jaar overbodig’

Het hoger onderwijs moet meer maatwerk bieden, maar selectie aan de poort is daarbij niet zonder risico. Selectie zou de waarde van schooldiploma’s kunnen aantasten. Bovendien hebben examencijfers maar een beperkte voorspellende waarde voor verder studiesucces. 
Dat stelt de Onderwijsraad in het advies ‘De stand van educatief Nederland’. De raad geeft daarom de voorkeur aan selectie na de poort, bijvoorbeeld met het bindend studieadvies of de toelating tot het honoursprogramma. 

Voorzitter Fons van Wieringen zei bij de presentatie zelfs dat selectie aan de poort over een paar jaar ‘overbodig’ zal worden. Selectie is alleen nuttig wanneer er weinig studenten zijn, meent hij, maar naar verwachting zal de instroom aan het hbo en de universiteit stijgen. Hoe meer studenten, hoe meer mogelijkheden tot differentiatie, zo redeneert Van Wieringen. 

Op dit moment is het een beperkt aantal opleidingen met ‘evidente erkende meerwaarde’ toegestaan te selecteren aan de poort. Daar zijn geen opleidingen van Avans Hogeschool bij. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?