Terug naar overzicht

Cookies zijn monsters

Wie op het internet actief is, laat vaak onbewust allerlei sporen achter. Sites traceren en analyseren internetgebruikers via kleine bestandjes die op pc’s worden geplaatst. De gegevens die via deze ‘cookies’ worden verzameld, zijn uitzonderlijk slecht beveiligd en blijven soms decennia in omloop.
Dat blijkt uit de scriptie Cookies: Sweeties, Smarties of Monsters? van de Groningse studente informatiekunde Nicoline Braat. Zij analyseerde 53.000 cookies om te bepalen wat voor gegevens er precies worden verzameld en hoe er vervolgens met die informatie wordt omgesprongen.

Cookies doen het prima als marketinginstrument: ze maken een goede analyse van het klantgedrag en een beter gerichte service mogelijk. Zo peilt het programma Sitestat, dat het bezoek van deze website meet, met behulp van cookies of vanaf een bepaalde computer al eerder is ingelogd. Punt meldt het gebruik van cookies op de site.
Keerzijde is dat het cookiemechanisme nauwelijks rekening houdt met de privacy. Zo wordt er vaak niet aan internetgebruikers gemeld als er privé-gegevens worden opgeslagen waar door de slechte beveiliging ook derde partijen gebruik van kunnen maken. (TdO/HOP, FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?