Terug naar overzicht

Positief advies over associate degree 

Het hoger beroepsonderwijs kan op korte termijn gaan experimenteren met de invoering van een associate degree, een tussenniveau in de bacheloropleiding.
Dat is de belangrijkste aanbeveling van een verkennend onderzoek dat staatssecretaris Rutte heeft laten uitvoeren.  
Op aansporing van de Tweede Kamer overweegt Rutte korte programma’s mogelijk te maken die tussen mbo-4 en hbo-bachelornivau in liggen. De onderzoekers (van bureau Smets + Hover en het CINOP) verwachten dat tweejarige hbo-opleidingen interessant zijn voor werkenden die een extra kwalificatie willen halen, maar ook voor studenten die een vierjarige hbo-opleiding te lang vinden. Zij vallen nu vaak tussentijds uit.  
Experimenten moeten uitwijzen of de invoering van het associate degree niet tot een ongewenst sterke vermindering van het aantal bachelors zal leiden. Verwacht wordt dat dit aantal wel iets zal afnemen, maar dat het totale aantal hbo-opgeleiden zal toenemen.  

De onderzoekers benadrukken dat de nu voorgestelde korte programma’s duidelijk verschillen van de kort-hbo-opleidingen die sinds 2002 worden afgebouwd. Het associate degree markeert de afsluiting van een deelprogramma binnen een complete vierjarige hbo-bacheloropleiding. Wel kan er wellicht van de expertise bij het kort-hbo gebruik worden gemaakt.  

Begin deze maand werd duidelijk dat ook op Europees niveau overeenstemming bestaat om het associate degree  te erkennen als specifiek traject binnen een hbo-bacheloropleiding.  (HC/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?