Terug naar overzicht

Rector Radboud Universiteit boos op ‘populistische’ Rutte

Staatssecretaris Rutte heeft de woede gewekt van Roelof de Wijkerslooth, voorzitter van het College van Bestuur van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vorige week riep Rutte via het televisieprogramma Netwerk studenten op hun instelling te bezetten als hun klachten niet worden gehoord.
‘Studenten mogen goed onderwijs eisen. Als het nodig is op de harde manier. Ik ben zelfs nog wel bereid een college “Hoe bezet ik een universiteit?” te geven’, zei Rutte in het programma.

De Wijkerslooth reageerde maandag in de Universitaire Gemeenschappelijke Vergadering woedend: ‘Het is volstrekt not done wat Rutte heeft gedaan en werkelijk nog nooit vertoond. Het is buitengewoon populistisch van de staatssecretaris om zich op deze manier in de discussie te mengen. Praten over de kwaliteit van het onderwijs hoort thuis op de universteiten en nergens anders. We hebben Rutte al vaker aangesproken op zijn houding, dat zullen we nu zeker nog een keer doen.’

Gisteren hield Rutte op de website van OCW voet bij stuk. Hij verklaarde laconiek dat de reactie van de Nijmeegse rector hem deugd deed. ‘Ik merk dat de kwaliteit van het onderwijs ook hoog op zijn agenda staat. En uiteraard, discussies hierover ga ik niet vanuit Den Haag voeren. Het enige waar ik voor moet zorgen is dat de regels om deze discussie te voeren duidelijk zijn en dat studentenklachten gehoord worden. Maar, vanuit verschillende universiteitssteden krijg ik signalen dat dit niet altijd het geval is. Dan mogen studenten van mij in actie komen. Ze mogen, moéten, afdwingen wat hen toekomt. Via de geëigende weg of, als dat niet lukt, op een ludieke manier.’

Het was niet de eerste keer dat Rutte koketteerde met bezettingsacties. Vorig jaar suggereerde hij tegenover studenten aan de TU Delft dat zij desnoods hun instituut zouden kunnen bezetten om verhaal te halen. Tijdens de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer in november herhaalde hij zijn toespelingen. (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?