Terug naar overzicht

Rutte geeft groen licht voor islam-master VU 

De Vrije Universiteit mag als enige universiteit van start met een imamopleiding. Dat heeft staatssecretaris Rutte gisteren bekend gemaakt.
Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) zit vooralsnog niet op die opleiding te wachten. Het is nauwelijks geraadpleegd en komt op 19 februari met een visie op een imamopleiding. ‘We zullen wel zien met welke instelling we dan in zee gaan’, aldus voorzitter Ayhan Tonca.  

De VU is door Rutte uitverkoren omdat het de enige instelling is die met een sterk plan kwam. De inbreng van de Rijksuniversiteit Groningen en de Utrechtse Universiteit voor Humanistiek schoot volgens de bewindsman kwalitatief te kort, en Leiden had wel een goed plan, maar wilde studenten voor de opleiding in Turkije werven. 
Het kabinet wil dat imams en islamitische geestelijk verzorgers in Nederland worden opgeleid, het liefst op korte termijn. De masteropleiding van de VU moet al in 2006 de eerste afgestudeerden afleveren.  

Het CMO vindt het tempo waarin de imamopleiding wordt gelanceerd veel te hoog. Ayhan Tonca: ‘Het kan niet zo zijn dat er op last van de overheid een imamopleiding komt waar de Nederlandse moslims niet op zitten te wachten. Dan wordt iemand opgeleid tot werkloze. We willen graag meewerken aan een imamopleiding en wij zullen op 19 februari met onze ideeën naar buiten komen. Alle universiteiten zijn uitgenodigd om te komen praten en dan zien we wel met wie wij in zee willen.’

De Vrije Universiteit is zich terdege bewust van het standpunt van het CMO. Volgens een woordvoerster spreekt men daarom op de instelling van een islamopleiding. ‘Want we leiden niet alleen imams op. Je kunt met die mastertitel ook in de geestelijke verzorging werken. Voor de inhoud van onze opleiding is het CMO een belangrijke gesprekspartner.’ 

Overigens heeft Rutte aangekondigd dat er nog een subsidieregeling van start gaat, waarin moslimorganisaties kunnen meedingen.  (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?