Terug naar overzicht

Rutte verdedigt bijzonder onderwijs

Staatssecretaris Rutte van hoger onderwijs vindt artikel 23 van de grondwet – de stichting van scholen op grond van een bepaalde levensovertuiging – bij uitstek liberaal en wil het daarom niet kwijt.  
De VVD-bewindsman zegt dat in een interview met dagblad Trouw. De uitspraak is opmerkelijk omdat vooraanstaande partijgenoten van de staatssecretaris juist afwillen van artikel 23. Minister Verdonk (vreemdelingenzaken), fractievoorzitter Van Aartsen en Kamerlid Hirsi Ali willen dat de VVD de afschaffing van artikel 23 in haar verkiezingsprogramma opneemt.  
Het is vooral Kamerlid Ayaan Hirsi Ali die de discussie rondom het bijzonder onderwijs heeft aangezwengeld. Omdat artikel 23 ook islamitisch onderwijs status geeft, werkt dat volgens haar niet bevorderlijk voor de integratie van moslims in Nederland.  
‘Liberalen hechten aan particulier initiatief en aan pluriformiteit’, werpt Rutte tegen in het interview. ‘De vrijheid een school te stichten van de eigen richting geeft toch uitdrukking aan de idealen?’

Opvallend is verder dat de staatssecretaris zich in Trouw boos maakt om de slechte positie van allochtone hoger opgeleiden op de arbeidsmarkt. Minister Verdonk leek onlangs niet overtuigd van de zwakkere positie van werkzoekende allochtonen. Rutte is dat wel: ‘Ik heb zitten praten met een groep hoger opgeleide allochtonen. Ze hebben het gevoel dat ze drie tot vijf keer vaker moeten solliciteren dan autochtonen. Er zijn Turken die daarom maar teruggaan. Je mag die mensen niet discrimineren, en daarnaast hebben we een vermogen in hun opleiding gestoken, kampen we met een tekort aan hoger opgeleiden en weten we dat dit land beter gaat draaien met een mix van culturen.’  (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?