Terug naar overzicht

Splitsing Educatieve Faculteit Amsterdam nabij 

De strijd om de EFA bereikt langzaam een hoogtepunt. De bestuurders van de Hogeschool Inholland en de Hogeschool van Amsterdam willen de Educatieve Faculteit Amsterdam graag uit elkaar trekken. Op dit moment zijn zij nog samen eigenaar. 
 
Minister Van der Hoeven is mordicus tegen opsplitsing en heeft zelfs een brief gestuurd aan de personeelsleden waarin zij zich achter hun protesten schaart. Het grote probleem – en de reden dat personeel en studenten dwarsliggen – is dat de splitsing in feite niet inhoudelijk gemotiveerd is, maar bestuurlijk. Inholland en de HvA, beide grote spelers op de onderwijsmarkt, hebben vooral strategische beweegredenen. Minister Van der Hoeven vindt dat de EFA inhoudelijk goed functioneert en wil geen geld uitgeven aan twee concurrerende, relatief kleine opleidingen als dat niet nodig is.  

Het personeel is ongelukkig met de gang van zaken en ook de studenten roeren zich. Afgelopen woensdag overhandigden de studenten 965 handtekeningen tegen de voorgenomen splitsing aan staatssecretaris Rutte, die samen met de minister in overleg is met de hogescholen. 

De kwestie sleept zich nu al twee jaar voort. De instellingen zelf zijn er onderhand wel uit en hebben de opleidingslicenties al onderling verdeeld. Maar het ministerie kan roet in het eten gooien. Als de EFA ontvlochten wordt, komen de licenties namelijk terug in handen van OCW. Dat kan vervolgens besluiten om ze niet opnieuw toe te kennen.  (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?