Terug naar overzicht

Extra miljoenen onderwijs spelen bijrol in Kamer

De extra’s voor onderwijs zijn gisteren nauwelijks besproken in de Tweede Kamer. Die kwam gisteren in spoedberaad bijeen om te debatteren over het lijmakkoord tussen coalitiepartijen CDA, VVD en D66.
In het akkoord van de regeringspartijen is afgesproken dat er vanaf nu jaarlijks 250 miljoen euro extra naar onderwijs gaat om de hogere instroom te dekken. Daarnaast is er alleen voor dit jaar een half miljard gereserveerd uit de meevallende aardgasbaten. Dat geld wordt in de volle breedte ingezet, van vmbo en nanotech tot algemene kennisinnovatie.

De oppositie plaatste vraagtekens bij wat werd voorgesteld aan de tegemoetkoming van D66
Immers CDA en VVD zullen het niet moeilijk hebben gehad om geld vrij te maken voor onderwijs en innovatie. Fractievoorzitter Boris Dittrich van D66 reageerde geprikkeld. ‘Stelt een miljard euro extra voor onderwijs en innovatie in deze kabinetsperiode soms niets voor? Hou toch op!’

Het debat kenmerkte zich door de felle, soms bijna grimmige sfeer die sinds het sneuvelen van de rechtstreeks gekozen burgemeester in de Eerste Kamer. Premier Balkenende verweet de linkse oppositie in de senaat zelfs “fout stemgedrag”. Later zou hij die kwalificatie afzwakken. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?